Verwarmen én besparen met infraroodverwarming

Verwarmen door elektriciteit heeft de toekomst, zeker wanneer je dit combineert met groene stroom. In 2050 moeten alle woningen van het gas af zijn en daarom worden in nieuwbouwwijken nu al gasloze woningen gebouwd. Maar ook de bestaande huizenvoorraad zal verduurzaamd moeten gaan worden. Huiseigenaren zullen dus geleidelijk over moeten stappen op een andere manier van verwarming. Je huis of een deel daarvan verwarmen met infrarood verwarming kan niet alleen een duurzame maar ook een kostenbesparende oplossing zijn.

 

Een efficiënte verdeling van warmte

 

De techniek van infraroodverwarming is anders dan die van warm water radiatoren. Warmwaterverwarming geeft namelijk zo’n 40% warmtestraling af en met het resterende percentage wordt de lucht verwarmd. Warme lucht stijgt op waardoor er een verschil in de kamertemperatuur ontstaat. De temperatuur van de lucht bij het plafond is veel hoger dan die bij je voeten. Infrarood panelen stralen daarentegen zo’n 80% warmte uit. Die straling verwarmt objecten en mensen in de ruimte en muren en meubels houden die warmte vast en sturen weer warme stralen de kamer in. Op deze wijze krijg je een veel gelijkmatigere verdeling van warmte en kun je met een lager energieverbruik toe.

 

De thermostaat kan lager

 

Als het buiten vriest is het heerlijk om in de warmte van de zon te zitten. Dat effect krijg je ook met een infrarood paneel. Daarom kun je de thermostaat lager zetten voor hetzelfde gevoel van warmte. Door een lagere thermostaatinstelling kun je besparen want iedere graad waarmee je jouw kamer opwarmt vraagt veel energie.

 

Lokaal verwarmen

 

Elektriciteit is overal in je huis aanwezig en dus kan er altijd en overal een los infrarood paneel neergezet of opgehangen worden. Wanneer je zo’n infraroodpaneel bijvoorbeeld boven, bij of onder je bureau neerzet, zorg je voor warmte op die plek waar jij dat op dat moment nodig hebt en door alleen lokaal te verwarmen wordt een aanzienlijke besparing bereikt.

 

Weinig tot geen onderhoud, lange levensduur

 

Verwarming met infrarood panelen vraagt weinig tot geen onderhoud en de panelen kunnen zo’n 30 jaar meegaan.

 

10% tot 30% besparing op je energiekosten

 

De daadwerkelijk besparing is natuurlijk wel afhankelijk van jouw specifieke situatie en de hoeveelheid panelen maar het zou mogelijk moeten zijn om met infraroodverwarming tussen de 10% en 30% op je energiekosten te besparen.