De verschillende type zonnepanelen

Bij de keuze van zonnepanelen is het belangrijk te begrijpen welk type het beste past bij de specifieke behoeften en omstandigheden van de huiseigenaar. Of het nu gaat om rendement, kosten, esthetiek of specifieke daktypes zoals zonnepanelen op plat dak, er is een zonnepaneel op de markt dat aan elke behoefte voldoet. Door de juiste keuze te maken, kunnen huiseigenaren profiteren van een duurzame en efficiënte energiebron voor de komende decennia.

Monokristallijne zonnepanelen

Monokristallijne zonnepanelen zijn vervaardigd uit één kristalstructuur, wat resulteert in een uniforme donkerblauwe of zwarte kleur. Deze zonnepanelen zijn bekend om hun hoge rendement en duurzaamheid. Het productieproces is intensief en maakt gebruik van hoge kwaliteit silicium, wat resulteert in een iets hogere prijs vergeleken met andere types. Dankzij hun hoge rendement zijn ze echter een uitstekende keuze voor huiseigenaren met beperkte dakruimte, inclusief voor diegenen die zonnepanelen op een plat dak willen plaatsen.

Polykristallijne zonnepanelen

Polykristallijne zonnepanelen worden gemaakt van meerdere siliciumkristallen. Hierdoor hebben ze een enigszins fragmentarische blauwe kleur. Ze hebben doorgaans een iets lager rendement dan monokristallijne panelen, maar ze zijn ook minder duur. Voor huiseigenaren die een ruimer dak hebben en een balans zoeken tussen kosten en prestaties, kunnen polykristallijne panelen een goede optie zijn.

Dunne-film zonnepanelen

In tegenstelling tot de kristallijne types, worden dunne-film zonnepanelen geproduceerd door verschillende lagen fotovoltaïsch materiaal op een substraat te plaatsen. Ze zijn dunner en lichter, wat ze flexibeler en esthetisch aantrekkelijker maakt. Ze kunnen zelfs geïntegreerd worden in bouwmaterialen, zoals dakshingles. Echter, hun rendement is over het algemeen lager dan dat van kristallijne panelen. Desondanks kunnen ze een uitstekende keuze zijn voor grootschalige installaties of voor huiseigenaren die prioriteit geven aan esthetiek.

 

Zonnepanelen per daktype

Bij de keuze van zonnepanelen is het essentieel rekening te houden met het type dak waarop ze geïnstalleerd worden. Voor huiseigenaren met een plat dak zijn er specifieke overwegingen. Zonnepanelen op een plat dak moeten bijvoorbeeld onder een bepaalde hoek geplaatst worden om het zonlicht optimaal te vangen. Gelukkig zijn er specifieke montagesystemen beschikbaar die zorgen voor de juiste positionering en hellingshoek, ongeacht het type zonnepaneel dat gekozen wordt.