Hoe gebruikte de Egyptenaren edelstenen

De oude Egyptenaren gebruikten edelstenen voor een verscheidenheid aan doeleinden, variërend van religieuze voorwerpen tot sieraden en dagelijkse gebruiksvoorwerpen. Edelstenen speelden een cruciale rol in hun cultuur en hadden vaak symbolische betekenissen. Ze werden geassocieerd met bescherming, voorspoed en het leven na de dood. In dit artikel zullen we de fascinerende wereld van de Egyptische edelstenen verkennen, waar de Egyptenaren dol op waren, welke edelsteen ze het meest waardeerden en hoe ze edelstenen importeerden uit verre landen.

Waar waren de Egyptenaren dol op?

De Egyptenaren waren dol op edelstenen en waardeerden ze om hun schoonheid en zeldzaamheid. Ze gebruikten een breed scala aan edelstenen, zoals lapis lazuli, malachiet, amethist, turkoois, kornalijn, jaspis en veldspaat. Deze edelstenen werden vaak gebruikt in sieraden, zoals halskettingen, armbanden, ringen en oorbellen. Edelstenen werden ook verwerkt in amuletten en talismannen, die werden gedragen om bescherming, gezondheid en geluk te brengen. 

Naast sieraden en amuletten werden edelstenen ook gebruikt in de architectuur. In paleizen en tempels werden ze ingelegd in muren en vloeren, waardoor prachtige mozaïeken en patronen ontstonden. Bovendien werden edelstenen soms verwerkt in beelden, meubels en zelfs kleding. Dit gaf de edelstenen een extra dimensie van prestige en waarde in de Egyptische cultuur. Heb je interesse gekregen in een mooie edelsteen? Bekijk dan is Kristallen winkel Dordrecht.

Welke edelsteen waardeerden ze het meest?

Hoewel de Egyptenaren veel verschillende edelstenen waardeerden, had lapis lazuli een speciale plaats in hun hart. Deze diepblauwe edelsteen, vaak met gouden pyriet insluitsels, werd zeer gewaardeerd om zijn zeldzaamheid en schoonheid. Lapis lazuli werd geassocieerd met de hemel en goddelijke macht, en werd vaak gebruikt om de ogen van beelden en maskers te versieren, zoals het beroemde dodenmasker van Toetanchamon.

Lapis lazuli werd gebruikt in sieraden, zoals halskettingen, oorbellen en armbanden, maar ook in amuletten en talismannen. Het werd soms gecombineerd met andere edelstenen, zoals turkoois en kornalijn, om prachtige composities te creëren die de rijkdom en macht van hun drager weerspiegelden. Lapis lazuli was zo gewild dat het vaak werd geïmporteerd uit verre landen, zoals Afghanistan, een van de belangrijkste bronnen van de edelsteen in de oudheid.