Als je jaren geleden je huis gekocht hebt en er nog volop van geniet om er te wonen, kan het zijn dat het aangezicht van je jou toch minder gaat opvallen. Kleine schoonheidsfoutjes of beginnende problemen aan de gevel zullen minder snel opvallen, omdat je vaak niet meer bewust naar de buitenkant van je woning kijkt. Wil jij zeker weten dat jouw huis niet per ongeluk de lelijkste van de buurt wordt? Lees dan snel verder om te leren waar je allemaal naar moet kijken bij de inspectie van je woning.
Strakke omlijsting
Het eerste waar je naar kunt kijken, zijn de kozijnen. Bij kunststof kozijnen zal niet heel veel mis kunnen zijn. Het enige waar je hierbij op kunt letten is of de scharnieren van de raam- of deuropening last hebben gekregen van corrosie of een onderdeel zijn verloren en daardoor los is gaan zitten. Als je echter nog houten kozijnen hebt, is dit een absolute must, omdat hout kan gaan rotten of last kan krijgen van houtwormen. Daarnaast bladert het verf er na verloop van tijd van af, waardoor je huis direct een slechtere uitstraling krijgt. Houtrot herken je aan donkere vlekken in het hout of kun je testen door met je hand op het hout te duwen. Houtworm herken je aan kleine gaatjes in het houtwerk. Beiden zijn belangrijk om snel aan te pakken, omdat het de structuur van je kozijnen flink aantast en er zo ook voor zorgt dat de isolatie van je woning vermindert. Als alles in orde is met je kozijnen, kun je door naar de volgende stap.
Een lelijke klem
Vervolgens kijk je naar de onder- en bovenkant van je muren. Langs de dakrand en de grond, want hier kan lelijke en vieze aanslag ontwikkelen door al het regen dat valt. Aan de grond zie je vaak groene algen, vooral wanneer je een tuin hebt die direct aan je muren grenst, die een groene waas aan de onderkant van je muur maakt. Bovenaan komt vaak juist viezigheid van het dak dat door de regen mee spoelt, wat zwarte vegen kan veroorzaken. Als je hier op tijd bij bent, kun je met een hogedrukspuit de meeste aanslag nog wel schoon krijgen. Als dit er echter al langer op zit en de waas geen waas meer is, maar echt het steen, kunststof of houtwerk ingetrokken is, dan zul je speciale reinigingsmiddelen moeten kopen om ervoor te zorgen dat alles weer goed gereinigd is. Wil je vervolgens voorkomen dat dit weer gebeurt, dan kun je speciale impregneer kopen om je muur mee te behandelen. Zo bouw je een extra beschermlaag op voor je muur, waardoor je minder snel problemen zult hebben met je muren.
Losse pijpenstelen
Met de flinke stormen die we langs ons krijgen, kan het ook zijn dat je regenpijp flink wat te verduren heeft gehad en los is komen te zitten. Dit kan zowel gebeuren doordat er een schroef los is komen te zitten, maar ook doordat de aanhechting stukken bij de goot te erg verzwakt zijn en kapot zijn gegaan. Controleer je regenpijp door hem simpelweg rustig heen en weer te bewegen en te kijken hoe ver je hem kan bewegen. Pak ook de ladder om te kijken hoe de hechting met de goot is en of deze nog goed in tact is. Als je een beetje handig bent, kun je dit probleem vaak wel zelf verhelpen, zolang je er maar voor zorgt dat je regenpijp niet scheef hangt of volledig losbreekt en omvalt. Dat doet immers flink af aan het uiterlijk van je woning.
De finishing touches
Het uiterlijk van je woning hangt natuurlijk ook af van hoe schoon alles is. Het is nu echt tijd om je ramen te lappen, de kozijnen met een doekje af te nemen en ook je tuin een flinke opknapbeurt te geven. Door de omgeving van je woning netjes bij te houden, straalt je woning direct meer schoonheid uit. Het kan een flinke klus zijn, maar als je het meeste werk eenmaal gedaan hebt, kun je het vervolgens met kleine handelingen bijhouden om te voorkomen dat je weer een keer groots zal moeten ingrijpen. En zo is jouw huis niet de lelijkste, maar de mooiste in de straat!