Welke type motorhelmen kan je kopen?

Als je wilt gaan motorrijden of als je al graag motorrijdt dan is het belangrijk om jezelf goed te beschermen. Beschermende kleding zoals een motorpak en een helm is essentieel. Een goede uitrusting is belangrijk voor je comfort, maar ook voor je veiligheid. Motorrijders zijn namelijk over het algemeen minder goed zichtbaar in het verkeer van anderen en uit onderzoek is gebleken dat de snelheid van een tegemoetkomende motorrijder vaak verkeerd wordt ingeschat. Het nadeel van een motor is dat je makkelijker ten val kan komen en minder beschermd bent door je voertuig. Hierdoor is het belangrijk om jezelf goed te beschermen met een goede uitrusting. Motorhelmen zijn een onderdeel van je uitrusting, maar die zijn er in verschillende varianten.

Welke type motorhelmen zijn er?

Er zijn drie verschillende type motorhelmen die je kan kopen. Welke je kiest een smaak en er is eigenlijk geen goed of fout hierin. Kies in elk geval de helm die bij jou en bij jouw rijstijl past. Elk type heeft zijn voor- en nadelen, hieronder lees je welke helm het beste bij jou kan passen. Vervolgens kan je natuurlijk ook kijken naar het comfort van de helm en het uiterlijk.

Integraalhelm

Als je wilt gaan voor de meest uitgebreide bescherming van je hoofd en je gezicht dan is de integraalhelm een goede keuze. Hij omsluit je gezicht namelijk volledig en is ideaal voor hogere snelheden en sportief rijgedrag.

Systeemhelm

Als je wilt gaan voor een veelzijdige keuze dan is de systeemhelm een goede keuze. Je kan namelijk het kindeel openklappen waardoor het de tussenvorm is tussen een integraalhelm en een jethelm. Doordat je het kindeel open kan klappen, kan je makkelijker communiceren en eenvoudig wat eten of drinken zonder dat je de helm hoeft af te zetten.

Jethelm

Als je vooral de bovenkant van je hoofd wil beschermen en je gezicht open wilt houden, dan is de jethelm een goede keuze. Bij scooterrijders en stadsrijders is dit een populaire keuze vanwege zijn comfort en de ventilatie die hij heeft. Deze helm is minder geschikt voor hogere snelheden omdat hij je gezicht niet volledig beschermd.

Tips bij het aanschaffen van een helm

Een motorhelm aanschaffen is iets wat je niet vaak doet, daarom is het belangrijk dat je een goede keuze maakt. Let daarbij goed op het juiste pasformaat, zodat hij niet te groot of te klein is. Dit is allemaal om ervoor te zorgen dat hij een optimale impact kan hebben en je hoofd zo goed als mogelijk beschermd. Daarnaast is het ook goed om te weten dat als een helm betrokken is geweest bij een ongeval of als hij is gevallen, de binnenkant beschadigd kan zijn. Dat betekent dat bij een volgende val zijn bescherming minder kan zijn en daarom is het aan te raden om hem te vervangen. Ook moeten motorhelmen na zeven jaar vervangen worden, omdat dan het binnenwerk verteerd is. Dit hangt niet af van de intensiteit waarmee hij gebruikt is, maar het gaat puur om de leeftijd van de helm.