Welke dakbedekking past bij jouw platte dak?

Een plat dak krijgt meer te verduren dan een puntdak, omdat al het water en bladeren er niet af kunnen glijden. Hierdoor ligt er vaak veel druk op het dak en is het meer vatbaar voor lekkages. Je dak regelmatig onderhouden is daarom belangrijk en de juiste dakbedekking kiezen helpt mee met de bescherming van je dak. In dit artikel lees je welke soorten dakbedekking er voor platte daken zijn, zodat je kunt kiezen welke het beste bij jouw platte dak past.

Bitumen daken

Bitumen is een goede dakbedekking voor een plat dak, omdat het aan het dak wordt gesmolten met een brander. Bitumen is een soort vloeibaar mengsel dat je in de natuur kunt terugvinden. Het is een product dat overblijft na de bewerking van ruwe aardolie. Dit mengsel wordt in matten opgerold die vervolgens op het dak worden uitgerold. Tijdens het uitrollen wordt de onderkant van de rol gebrand, waardoor het goed aan het dak hecht. Dit sterke materiaal is ook een relatief goedkope optie én is onderhoudsarm. Je kunt aan het einde van de winter en de zomer het dak met een bezem van mos en algen ontzien, om zo de levensduur van deze dakbedekking te verlengen.

EPDM op het dak

EPDM staat voor Ethyleen-Propyleen-Dieen-Monomeer en is een dakbedekking die relatief gemakkelijk geplaatst kan worden. Het is een soort rubber folie dat op het dak wordt gelijmd. Als je een beetje handig bent, kun je dit misschien wel zelf proberen te doen. Het folie moet op maat gemaakt worden voor je dak en je moet een goede, sterke lijm gebruiken om dit vervolgens vast te maken. De kwaliteit van dit folie is echter niet zo hoog als andere nieuwe mogelijkheden voor dakbedekking, dus het is misschien verstandiger om te investeren in een nieuwe soort dakbedekking.

Een dak vol natuur

Als je houdt van een natuurlijke look, dan is een sedumdak een goede optie voor jou. Hierbij moet je wel opletten dat niet zomaar elk dak de groenvoorziening kan dragen. Ook moet het goed worden aangelegd, want met slecht aanleggen of het gebruiken van een slechte wortelwerende laag, kan het zijn dat het dak gaat lekken. Nu is het sowieso al een dure optie voor dakbedekking, maar als het vervolgens ook nog gaat lekken dan baal je al helemaal van deze investering. Aan de andere kant zijn sedumdaken wel goed isolerend en kun je in veel gemeenten ook nog eens subsidie krijgen voor het aanleggen van een groendak. Sedumdaken worden op andere dakbedekking geplaatst, er komt dus eerst een laag EPDM of Bitumen onder. Het is een goede manier om je huis te isoleren én het werkt luchtzuiverend.

PVC dakbedekking

Een andere mogelijkheid is kunststof dakbedekking gemaakt van PVC. Het aanleggen van deze dakbedekking is wel minder simpel, omdat het met lijm wordt vastgemaakt en vervolgens drie kwartier constant moet worden aangedrukt om goed te hechten. Daarnaast moet je het meer onderhouden en regelmatig schoonmaken, zodat vuil niet in de dakbedekking vast gaat zitten. Wel heb je meer kleurenopties met PVC dakbedekking en heeft het ook een lange levensduur. Wat voor dakbedekking je ook kiest, je kunt het beter professioneel aan laten leggen door een dakdekker dan zelf aan de klus gaan, want je wilt lekkages absoluut voorkomen. Veel succes!