Tips om je woning te beveiligen tijdens de feestdagen 

Hoe probeer jij een inbraak in huis te voorkomen tijdens de feestdagen? Waar het voor veel huishoudens de gezelligste dagen van het jaar zijn, hebben inbrekers geen tijd voor een diner of gezelschap. Het zijn voor hen de momenten waarop veel mensen van huis zijn, wat maakt dat ze in alle rust hun slag kunnen slaan. Er zijn een aantal manieren waarop je de kans op een inbraak deze feestdagen vermindert. In dit artikel zetten we ze voor je op een rijtje. Wanneer heb jij voor het laatst naar de inbraakbeveiliging van je woning gekeken? Deze maand leent zich goed voor een verbetering ervan. 

Tip 1: zorg dat inbrekers denken dat je thuis bent

Een van de makkelijkste manieren om de kans op een inbraak in huis te verkleinen in december, is een lamp aan laten staan. Steeds meer huishoudens kiezen voor slimme verlichting. Met deze slimme lampen is het mogelijk een vast tijdstip in te stellen, waarop de verlichting inschakelt. Dit doe je in de app die bij de lampen hoort. Tevens biedt de app je de mogelijkheid om de lampen op afstand te bedienen. Handig, als je vergeten bent een lamp in- of uit te schakelen toen je van huis vertrok. 

Tip 2: installeer een alarmsysteem in huis

Ook verstandig om de inbraakbeveiliging van je woning te verbeteren: een alarmsysteem in huis installeren. Alarmsystemen schrikken inbrekers af op het moment dat zij erin slagen de deur of een raam te forceren. Niet alleen schrik je zelf wakker van een geactiveerd inbraakalarm; dat geldt mogelijk ook voor de buren en andere omwonenden. De kans is groot dat zij poolshoogte komen nemen of direct 112 bellen. Een slotenmaker kan je van advies voorzien, wanneer je het lastig vindt een geschikt alarmsysteem te vinden. De beste keuze hierin is zelf een alarmsysteem samenstellen, op basis de beveiligingsrisico’s in huis. 

Tip 3: kies voor een beveiligingscamera rond je woning

Een derde tip om tijdens de feestdagen niet opgeschrikt te worden door een inbraak is het installeren van een beveiligingscamera. In lijn met de groeiende populariteit van slimme verlichting, neemt ook het aantal gebruikers van de slimme deurbel toe in Nederland. Met een slimme deurbel ontvang je een melding op je telefoon, zodra er iemand aanbelt of er beweging gedetecteerd wordt rond de voordeur. In plaats van een slimme deurbel met camera, kun je ook een ander type beveiligingscamera installeren. Dit schrikt inbrekers af. 

Tip 4: plaats nieuw hang- en sluitwerk op deuren

De basis van een goede inbraakbeveiliging in huis wordt gevormd door het gekozen hang- en sluitwerk. Kies op een deur altijd voor een cilinderslot, welke goed beoordeeld is door het SKG. Dit is een onafhankelijke stichting die sloten test op hun weerbaarheid tegen de meest gebruikte inbraakmethodes van dit moment. Om er een voorbeeld van te noemen: kerntrekken. Niet voor niets raden slotenmakers huishoudens aan altijd voor een slot met anti-kerntrek cilinder te kiezen. De kans dat kerntrekken lukt is bij dit type slot erg klein.