Welke soorten kattenvoer zijn er?

Er bestaan verschillende soorten kattenvoer. Deze verschillende soorten kattenvoer hebben allemaal hun eigen specifieke voordelen en nadelen. Het is belangrijk om te weten welk voer het beste is voor jouw kat. Dit is afhankelijk van de leeftijd, het activiteitenniveau, het gewicht en eventuele gezondheidsproblemen. In deze tekst worden verschillende soorten kattenvoer behandeld. Op deze manier is het uiteindelijk mogelijk om een weloverwogen keuze te maken voor het voer van jouw kat. Het assortiment aan kattenvoer is heel groot, waardoor het maken van een keuze lastig kan zijn. Echter hoef je hier geen moeite mee te hebben wanneer je hieronder verder leest. 

Droogvoer voor katten

Droogvoer, ook wel brokjes genoemd, is het meest voorkomende type kattenvoer. Dit type voer wordt gemaakt door vlees of vis te mengen met granen, groenten en vitaminen. Hierna wordt het gedroogd tot kleine brokjes. Een groot voordeel aan droogvoer is dat je dit voer lang kunt bewaren. Het heeft namelijk een lange houdbaarheid en kan hierdoor gemakkelijk meegenomen worden op reis. Daarbij kunnen brokjes ook helpen bij het onderhouden van de tanden van kat. Dit komt doordat brokjes tijdens het kauwen de tandplak verwijderen. Sommige katten hebben echter moeite met het kauwen van droogvoer. Daarbij bevat droogvoer ook een lagere hoeveelheid vocht dan andere voedingsmiddelen. 

Natvoer als basis

Natvoer wordt ook wel eens blikvoer genoemd. Dit type voer bestaat uit vlees of vis in een vochtige saus. Hierdoor is natvoer een goede bron van vocht. Hierdoor is natvoer erg geschikt voor katten die niet genoeg drinken. Natvoer is bovendien rijker aan eiwitten en bevat minder granen dat droogvoer. Hierdoor is het een goed idee om te kiezen voor natvoer als je wilt dat jouw kat voldoende energie heeft om te spelen in de krabpaal. Een nadeel van natvoer is dat het een kortere houdbaarheid heeft dan droogvoer. Dit betekent dat je het natvoer in de koelkast zult moeten bewaren. In sommige gevallen is natvoer ook iets duurder.

Biologisch en natuurlijk kattenvoer

Uiteraard zijn er ook verschillende soorten biologische en natuurlijke kattenvoer opties beschikbaar. Deze soorten kattenvoer bestaan in de vorm van droogvoer, maar ook in natvoer. Biologisch en natuurlijk kattenvoer wordt vrijwel altijd gemaakt van biologisch geteelde ingrediënten. Hierbij wordt geen gebruik gemaakt van chemicaliën of andere kunstmatige toevoegen. Door deze reden is dit type voer soms een heel goede optie voor katten met voedselallergieën of die gevoelig zijn voor bepaalde stoffen. Biologisch en natuurlijk voer kan duurder zijn dan de andere opties en is vaak lastiger te vinden in de winkel. Hierdoor moet het vaak besteld worden.

Rauw kattenvoer

Sommige mensen vinden het belangrijk om hun kat echt te kunnen verwennen. Om een kat echt blij te maken met zijn of haar eten, is het een goed idee om te kiezen voor rauw kattenvoer. DIt komt meestal in de vorm van diepvries kattenvoer. Het voer wordt in de diepvries bewaard om ervoor te zorgen dat het rauwe vlees vers blijft en niet over de datum gaat. Rauw vlees als kattenvoer wordt ook wel eens BARF genoemd. Dit staat voor Biologisch Geschikt Rood Vlees. Wil jij je kat graag verwennen? Dan is dit rode voer zeker een goede en lekkere optie voor jouw kat.