Wanneer moeten de sloten vervangen worden? 

Op welk moment heb jij de sloten op ramen en deuren in huis voor het laatst vervangen? Er zijn verschillende situaties denkbaar waarin dit wenselijk is. De sloten vervangen is bijvoorbeeld slim in de periode kort na je verhuizing. Verkopers van een huis zijn verplicht alle sleutels over te dragen bij de oplevering van de woning aan de kopers. In de praktijk kan het echter voorkomen dat een sleutel vergeten wordt, of dat men in het verleden al eens ergens een sleutel verloren is. Geen fijn idee, dat er mogelijk sleutels rondzwerven van het huis wat jij net gekocht hebt. Door de sloten te vernieuwen voorkom je dit! Met het nieuwe slot op de deur weet je zeker, dat jij de enige bent die hier een sleutel van heeft. 

Tip: laat je bij het vervangen van sloten adviseren door een slotenmaker. Welk type slot is het meest geschikt voor mijn deuren? Uit welke soorten bijzetsloten kan ik kiezen, wanneer ik het slot op een raam wil vernieuwen? 

Sloten vervangen bij het verlies van een sleutel

Niet alleen bij het kopen van een nieuw huis kan het vervangen van de sloten op ramen en deuren verstandig zijn. Kies hier ook voor, wanneer je zelf een sleutel verloren bent. Je weet hierbij nooit precies wie de sleutel gevonden heeft. Mogelijk is hij of zij je tot je woning gevolgd, om hier op een later moment nog eens terug te keren met de sleutel. Of denk aan een situatie, waarin je de sleutel van een label met je adres voorzien hebt. Dat lijkt soms handig, bijvoorbeeld als je de sleutels combineert met die van buren of familieleden, maar brengt ook risico’s met zich mee. 

Vervang de sloten na een inbraakpoging

Bij een inbraakpoging wordt vaak veel geweld gebruikt om het slot op een deur te kunnen forceren. Een modern slot is goed bestand tegen de meest voorkomende inbraakmethodes, waardoor het inbrekers niet of nauwelijks zal lukken de deur te forceren. Het komt echter voor dat een slot bij zo’n inbraakpoging beschadigt. Het vervangen ervan is noodzakelijk om het slot weer naar behoren te laten functioneren. 

Schade door een afgebroken sleutel 

Niet alleen als gevolg van een inbraakpoging kan er schade aan het slot ontstaan. Denk ook aan het afbreken van de sleutel, wanneer je deze te snel probeert om te draaien. Het vervangen van de cilinder is in dit geval voldoende om de schade te herstellen. 

Verbeter inbraakbeveiliging door sloten te vervangen

Een derde situatie waarin het vernieuwen van sloten verstandig is: bij het verbeteren van de inbraakbeveiliging in huis. Zeker in een oudere woning wordt nog regelmatig gebruik gemaakt van een slot met twee verbindende punten in het kozijn. Dat past niet bij de standaard van vandaag de dag. Kies voor een cilinderslot met drie of, nog beter, vier van deze punten. Het kost een inbreker bij dergelijke sloten aanzienlijk meer moeite en daarmee tijd om een deur open te breken. De kans dat hij of zij hierbij wordt opgemerkt door omwonenden of voorbijgangers is relatief groot.