Verschillende soorten sloten voor ramen en deuren 

De inbraakbeveiliging van een woning bestaat over het algemeen uit verschillende lagen, waarbij sloten de basis vormen. Het is om deze reden dat slotenmakers vaak aanraden om te starten met het vervangen van verouderde sloten, wanneer huishoudens aangeven de kans op een inbraak binnen hun woning te willen verkleinen. Wanneer heb jij voor het laatst nieuwe sloten laten plaatsen? Bij het vervangen van sloten heb je de keuze uit tal van verschillende soorten en modellen. Welk type slot heb jij nodig voor jouw raam of deur? Nieuwe raamsloten plaatsen kan bijvoorbeeld betekenen, dat je het raam voorziet van insteeksloten. Dit type slot lijkt veel op een klassiek cilinderslot. Het alternatief is een oplegslot. Oplegsloten worden niet alleen gebruikt voor het beveiligen van ramen, maar bijvoorbeeld ook voor het afsluitbaar maken van een schuttingdeur. 

Advies inwinnen over de meest geschikte sloten

Verschillende factoren bepalen bij het vernieuwen van de sloten op bijvoorbeeld ramen in huis, welk type slot het meest geschikt is. Denk aan de dikte van het kozijn. Een dun kozijn is niet geschikt voor een insteekslot; het oplegslot voorkomt dat het kozijn verzwakt wordt. Andersom is een oplegslot vaak geen optie als het raam naar binnen toe wordt geopend; het slot zou hierbij in de weg kunnen zitten. De opleg- en insteeksloten vallen onder de categorie bijzetsloten. Daar het best lastig kan zijn de juiste sloten te selecteren, is het raadzaam advies in te winnen bij een slotenservice in de buurt. Een slotenservice adviseert niet alleen, maar kan de nieuwe sloten direct voor je monteren. Zelf sloten plaatsen blijkt doorgaans minder makkelijk te zijn, dan men op voorhand verwacht. 

Cilindersloten met een hoge SKG-rating

Deuren in huis worden beveiligd met een cilinderslot. Dit type slot dateert al uit 1861, toen er voor het eerst een octrooi voor werd uitgegeven. Door de jaren heen heeft het cilinderslot zich logischerwijs sterk ontwikkeld, om bestand te zijn tegen de hedendaagse inbraakmethodieken. Bij het vervangen van cilindersloten is het voornamelijk van belang, te kijken naar het aantal punten waarop het slot de deur met het kozijn verbindt. Kies altijd voor een slot dat tenminste drie van deze punten biedt. Om de kwaliteit van een cilinderslot (of een ander type slot) in te kunnen schatten, kijk je naar de beoordeling van het SKG. SKG staat voor Stichting Kwaliteit Gevelbouw. Het is een onafhankelijke partij, die sloten test op hun weerbaarheid tegen veel voorkomende inbraakmethodes. 

Slimme sloten winnen aan populariteit

Naast de raamsloten, bijzetsloten, insteeksloten, oplegsloten en bijvoorbeeld cilindersloten, winnen slimme sloten aan populariteit. Net als slimme lampen, zijn deze slimme sloten te openen middels een app op je telefoon. Dat is niet de enige manier waarop je het slot opent; je doet dit ook met je vingerafdruk. Handig, want zo kun je de sleutel nooit meer vergeten. Ook zo’n slim slot voor de voor- of achterdeur is voorzien van een cilinder, wat het belangrijk maakt te kijken naar het aantal punten wat reeds beschreven werd. Er zijn verschillende webshops die deze sloten verkopen.